Bouw een wereldklasse team

Ik weet niet of jij een favoriete teamsport hebt, maar wanneer we kijken naar teamsporten zoals voetbal of volleybal, dan zien we dat er een verschil is tussen gewone teams en wereldklasse teams.

Gewone teams presteren… gewoon.

Wereldklasse teams presteren… juist.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor elk team. Of het nu een gezin is, een bedrijf, een hobbyclub of een sportteam. Teams die op wereldklasse niveau presteren, bereiken zo veel meer. Waarom presteren ze op wereldklasse niveau? Omdat ze anders denken en doen.


Teams die op wereldklasse niveau presteren, bereiken zo veel meer.


Hoe doen ze dan? Hoe denken ze dan?

Een wereldklasse team denkt allereerst als een eigenaar van de missie. Ze werken alsof hun eigen leven ervan af hangt. Maar een gewoon team voert de missie van een ander uit.

Een wereldklasse team blijft leren en zichzelf ontwikkelen. Ze weten dat de enige manier om op dat niveau te blijven presteren, continue groei is. En groei komt alleen door ontwikkeling. Een gewoon team daarentegen stopt met leren na het kwalificeren.

Een wereldklasse team gaat altijd de extra mijl. Ze blijven verder gaan waar anderen stoppen. Een gewoon team doet wat van ze verwacht wordt. Meer niet.

Een wereldklasse team bedenkt nieuwe manieren. Ze denken actief na over de vraag: kan hetzelfde doel ook op een andere manier behaald worden? Hun ‘hoe’ is ondergeschikt aan hun ‘wat’. Maar een gewoon team draait op wat het heeft aangeleerd. ‘Hoe we dingen doen, zo blijven we dingen doen’, is hun motto.


Een wereldklasse team verandert de cultuur van de wereld.


Een wereldklasse team verandert de cultuur van de wereld. Anderen gaan doen wat zij hebben uitgevonden. Een gewoon team probeert het wereldklasse team te kopiëren, zonder dat ze er zelf van leren.

Welk team wil jij bouwen?